Onderzoeks- en oefenideeën bij
Op zoek naar klanken en letters
Klankzuivere woorden
Kinderen beginnen natuurlijk niet met de afwijkingen, maar met de basis van ons spellingsysteem: dat zijn de klankzuivere woorden.
Oefenkaarten bij Op zoek naar letters -de andere spelling- en grammaticadidactiek
Alle 201 oefenkaarten voor de niet-klankzuivere categorieën die ik in mijn boek Op zoek naar letters heb beschreven, staan op dit overzicht, met hun nummer en een korte typering van de inhoud.
Opdrachtkaarten voor de oefenfasen
Om te weten wat je met de oefenkaarten moet doen zijn er bij elke oefenfase opdrachtkaarten beschikbaar. Deze zijn hieronder per fase te downloaden.
De verschillende kaarten per fase hebben elk een ander doel of accent. Let er daarom goed op welke opdracht voor welke leerlingen aan de orde is.
Oefenkaarten voor
de niet-klankzuivere categorieën
De oefenkaarten voor de niet-klankzuivere categorieën zijn opgesplitst in inheemse woorden, uitheemse woorden en woorden waarvan de spelling vooral door de betekenis wordt bepaald.
De woorden zijn verdeeld over serie 1 (= eerste kennismaking met deze categorieën) en serie 2 (= vervolg met dezelfde categorieën, maar dan met meerdere categorieën in een woord).
Oefenkaarten met niet-klankzuivere inheemse woorden
op A5-formaat (voor op een tablet of om te printen)
serie 1 (eerste oefeningen voor deze categorieën).
Oefenkaarten met niet-klankzuivere inheemse woorden
op A5-formaat (voor op een tablet of om te printen).
Nu volgt serie 2 (verdiepende oefeningen met meer complexe woorden), die pas gebruikt moet worden als serie 1 helemaal is geoefend en de herkenningspunten (klankgroepen, klemtoon en regelkenmerken) van elke categorie kunnen worden toegepast bij de keuze van de letters.
Uitheemse niet-klankzuivere categorieën
Let op: in afwijking van de indeling die in eerdere versies van de boeken Op zoek naar letters zijn genoemd, is deze groep uitheemse categorieën hier uitgebreid met NK25. Dat nummer werd eerder gebruikt bij de categorieën die zijn gebaseerd op betekenissen. Daardoor begint die serie nu met NK26 en gaat door t/m NK29.
Ook deze kaarten zijn verdeeld over twee series.
Serie 1 biedt de woorden grotendeels vrij overzichtelijk aan. Deze zijn bedoeld voor eerste kennismaking en oefening daarmee.
Serie 2 is meer bedoeld als verdieping, doordat er meer categorieën voorkomen in een woord en/of dat op een kaart meerdere varianten door elkaar staan.
Houd er rekening mee dat in serie 2 niet bij alle uitheemse categorieën oefenkaarten zijn gemaakt. Dat komt doordat het aantal toepassingen van zo'n categorie soms beperkt is, waardoor serie 1 dan voldoende oefenstof biedt.
Ik heb op de meeste van de kaarten met uitheemse woorden aanpassingen aangebracht in de vorm van betekenisuitleg of illustraties bij woorden of door woorden te vervangen of toe te voegen. Ook is het aantal kaarten inmiddels (juni 2022) iets
uitgebreid.
oefenkaarten met uitheemse niet-klankzuivere woorden
op A5-formaat (voor op een tablet of om te printen)
serie 1 - (eerste oefeningen voor deze categorieën)
oefenkaarten met uitheemse niet-klankzuivere woorden
Oefenkaarten overige niet-klankzuivere categorieën
De resterende categorieën zijn niet alleen gebaseerd op klanken, maar vooral op de betekenis van de woorden en/of de afkortingen daarvan. De oefenkaarten hiervoor zijn ook weer verdeeld over twee series. De basis van elk kenmerk is opgenomen in de woorden van serie 1. De moeilijker varianten en/of de combinatie van verschillende typen, vind je in serie 2.
Oefenkaarten niet-klankzuivere woorden
met spelling op basis van betekenisverschillen - serie 1
op A5-formaat (voor op een tablet of om te printen)
(let op: de nummers kunnen iets verschillen
van wat je gewend was!)
serie 2
Aanvullend oefenmateriaal
Hieronder staan nog andere kaarten waarmee kinderen verder kunnen oefenen als bepaalde categorieën nog niet genoeg worden herkend als ze eigen teksten gaan schrijven. Deze kaarten zijn dus niet een standaardvervolg voor iedere leerling.