Achtergronden van onze spelling
Als je hier verder naar beneden gaat, vind je na de boeken, nog meer artikelen van mij over taalaspecten...
Boeken
Dolf Janson
Op speurtocht door onze grammatica (2020)
Dit boek beschrijft de vele mogelijkheden om al die grammatica-aspecten zinvol en uitdagend te maken voor alle kinderen op de basisschool.
Het gaat ook bij grammatica om de toepasbaarheid en boven-dien in alle vier de gebieden van onze taal. Door luisteren en spreken, lezen en schrijven steeds weer met elkaar te verbinden en de opgedane ervaringen als taalgebruiker daarmee, te analyseren, te herkennen en te benutten, ontstaan er veel meer mogelijkheden om het eigen taalgebruik te variëren, te versterken en daardoor zowel creatief als doelgericht te gebruiken.
Dolf Janson
Op zoek naar betekenissen
via letters en klanken (2019)
De opbouw sluit aan bij de opbouw die ook bij spelling geldt: eerst de klankzuivere woorden en daarna geleidelijk aan de diverse niet-klankzuivere manieren van lettergebruik.
________________________________________________
Dolf Janson
Op zoek naar letters (2019/2022)
een beknopte handleiding bij
de categorieën niet-klankzuivere woorden
2e editie
Ook staan er bij elke categorie aanwijzingen voor de intro-ductie bij de leerlingen en de accenten voor het oefenen.
Dolf Janson Op zoek naar letters (2022) de andere spelling- en grammaticadidactiek
De 3e versie van Oznl heb ik nog wat bijgewerkt vanwege een aanpassing en kleine uitbreidingen van de NK-categorieën. Daarvoor had ik de inhoud al wat aangepast op basis van de in de praktijk opgedane ervaringen. Daarbij heb ik ook wat andere accenten gelegd. Ook heb ik de keuzes die in de lespraktijk nodig zijn wat explicieter geformuleerd. Daardoor is het boek nog iets dikker geworden: van 318 naar 347 pagina's... Deze update van de 3e editie is inmiddels weer verkrijgbaar.
In het eerste deel van het boek beschrijf ik de spellingdidactiek zoals ik die heb ontwikkeld. In het tweede deel geef ik uitleg over de 29 niet-klankzuivere spellingcategorieën die hierbij horen. Dit betekent dus dat er, t.o.v.de vorige editie, een categorie is toegevoegd.
Het derde deel van het boek is gewijd aan de nieuwe benadering van grammatica in een onderwijscontext. Hierin staat vooral de betekenis centraal en daarna de daarbij passende namen. De traditionele namen worden natuurlijk wel genoemd, maar zijn niet het uitgangs-punt.
_____________________________________ ___________
Dolf Janson
Op zoek naar klanken en letters
Doelen en activiteiten
voor de leerjaren 1, 2 en 3. (2019)
Hierin beschrijf ik activiteiten voor de oriëntatie op klanken en op lettervormen. Dat gaat eerst apart, zodat de bedoeling heel eenduidig is. Natuurlijk worden die later ook met elkaar verbonden. Dit boek sluit hiermee natuurlijk aan bij de door mij ontwikkelde spellingdidactiek Op zoek naar letters.
Dolf Janson
Uitdagend en functioneel
taalonderwijs (2017)
Wat je moet weten als je taalonderwijs wilt koppelen aan de thema's van wereldoriëntatie.
Dit boek verscheen in 2017 en hierin beschrijf ik hoe je, zonder een taalmethode te gebruiken, betekenisvol, doelgericht en actief taalonderwijs kunt geven. Het boek heeft drie delen: waarom en waartoe? wat? hoe?
Artikelen
Ideeën om een thema te vertalen in opdrachten: